Case study

Glovo

Već pri prvom ulasku u prostor budućeg Glovo ureda u Zagrebu bilo je jasno da dolazi s dobrom dozom prednosti i izazova. Razvedeni tlocrt s nizom denivelacija predstavljao je jasnu prepreku želji da se ostvari pravi Activity based working (ABW) koncept kojem smo stremili. Na sreću, u Glovo obitelji pronašli smo kreativne partnere koji su bili nemjerljiva podrška u realizaciji naših ideja i ambicija.

Pročitajte i otkrijte kako ured može postati destinacija za okupljanje i zadržavanje mladih talenata koji su konvencionalan način rada na fiksnim radnim mjestima zamijenili modernim načinom rada iz različitih kolaborativnih zona.

Ako posjetite Glovo urede, vidjet ćete da zaposlenici koriste ured u cijelosti. Od mnoštva enklava za suradnju i sastanke rijetko se nalazi prazno mjesto, a osoba koja radi na laptopu dok hoda kroz ured česta je pojava. Sve u svemu, rijetko lijep prizor punog i živog uredskog prostora u vrijeme kad je rad od kuće toliko rasprostranjen.

Koje su karakteristike ureda i kako se postiže polivalentnost?

Prostor pred nama nalazi se na 3. katu Green Gold centra i orijentiran je na sjevernu i južnu stranu. Uz zidove pročelja prislonjeni su prostori za rad, po dva na svakoj strani, a u sredini proteže se nepravilan prostor koji dnevnu svjetlost dobiva tek posredno, a opet objedinjuje niz funkcija. Tako smo se odlučili da će baš ovaj temperamentan prostor, osim komunikacijske, dobiti jednu dodatnu životnu i agilnu funkciju.

Prvi i najjasniji dio ovog centralnog poteza je svakako ulazni prostor koji na početku zavija u stranu i ostavlja ured sakrivenim. Ovaj prostor udomljuje lockere za zaposlenike te pult za dostavu i preuzimanje pošiljaka, a uz bočni zid predviđeno je mjesto za punjenje električnih romobila. Prostranost i fleksibilnost ovog ulaznog prostora osigurava da se tamo uvijek smjesti pošiljka ili torba više, a da oni pritom ne ometaju funkcioniranje ostatka ureda.

Koje prostore nudi Glovo ured?

Postoje prostori za interne sastanke, prostori za sastanke sa strankama i prostor za edukaciju koje djelatnici često koriste.

Nakon uskog prolaza s vizualiziranim Glovo vrijednostima, dolazi se do malog internog prometnog trga u srcu ureda. Ovo je mjesto gdje se osjeća puls ureda i gdje se potvrđuje uspješnost implementiranog ABW koncepta.

U nastavku centralnog poteza je lounge zona od 2 dijela i uz nju kuhinja s blagovaonicom, radni prostor i dnevni boravak.

Može li lounge ponuditi različite funkcije?

Lounge se najčešće koristi upravo za rad i mozganje na kratkim sastancima. Kroz njega se prolazi na putu do kuhinje ili do wc-a te se nerijetko dogodi da je ovo mjesto spontane suradnje kao rezultat slučajnog susreta dvoje djelatnika.

Zona je podijeljena po dubini u dva dijela te definirana različitim namještajem za različite tipove suradnje: u jednom dijelu sjedi se na kaučevima orijentiranima prema televizoru i više je brainstorming zona, a u drugom se sjedi oko visokog stola gdje je suradnja agilnija.

Kako je zamišljen radni prostor i koje benefite nosi takav koncept radnog okruženja?

Zamišljen je kao otvoreni ured i kao takav predstavlja izazov za koncentrirani rad. Stoga je ova zona opremljena većim brojem govornica koje su namijenjene da se u njima obavljaju telefonski razgovori, ali ostavljaju dovoljno prostora da se u njima obavlja fokusirani rad u kraćim intervalima.

Unatoč prostranosti i velikom broju radnih mjesta ovaj je prostor nadasve tih i miran, jasan doprinos prednostima ABW rješenja uredskog prostora.

Koji se prostor ureda ističe svojom multifunkcionalnošću?

Najzanimljiviji je svakako dnevni boravak. Od početka je uz funkciju boravka jasno odijeljen na zonu formalnog i neformalnog rada. Ovo odjeljenje postignuto je bojom stropa koja se spušta po zidovima odjeljujući prostor na funkcionalnoj i sugestivnoj razini. U žutom dijelu smješteno je meko sjedenje sa stolom, policama i ekranom. Ovaj dio nerijetko okuplja ljude na sastancima, a kako je ugodno za rad nikad ga nismo zatekli praznog.

U bijelom dijelu nalaze se visoki stolovi koji tvore otok sa sjedenjem uokolo. Ovo je mjesto najagilnije suradnje, često s nogu i često vrlo živo. Stol za stolni tenis koji su djelatnici ubrzo uselili u ovaj dio svjedoči kako mali kutak za opuštanje u dnevnom boravku zaista nikome ne smeta.

Kako se u prostor implementirao brend ove startup tvrtke?

Po pitanju dizajna Glovo je imao jasne, a razigrane smjernice koje smo sa zadovoljstvom pratili. Nježni sivi tonovi obogaćeni su jasnom Glovo žutom koja se čita u nizu prostornih elemenata. Gdje god je bilo moguće unesen je dašak prirode i rustikalnosti korištenjem toplih drvenih ploha i biljnog zelenila.

Centralnom potezu pristupili smo kroz stupnjevanje kako bi se naglasila njegova dubina. Korištenjem boja, namještaja i dekorativnih elemenata postignut je dojam mnoštva funkcija koje se ovdje nižu kulminirajući s tamnim završetkom zavjese koja sakriva konferencijsku prostoriju.

Prepoznatljive Glovo ikone raspršene su po staklima prostora za suradnju bliže ulazu, dajući privatnost djelatnicima koji ih koriste. Glovo tema ureda objedinjena je u žutim točkama koje počinju već prije ulaska u prostor, a ritmično se protežu po zidovima sve od ulaza do najdublje točke ureda.